Lumbarda je malo turističko mjesto, smješteno na istočnoj obali otoka Korčule. Prostire se uz samu obalu, sa puno malih uvala, i po padinama okolnih brežuljaka.
Okružuju je borove šume i maslinici, te prostrani vinogradi čuvene sorte grožđa i istoimenog vina Grk.
Razvedena obala privlači sa svojim slikovitim uvalama, plitkim pješčanim plažama i pogledom na dvadesetak otočića, nadomak Lumbarde, koji se kupaju u kristalno čistom moru u bojama od tirkizno plave do tamnomodre.

Lumbarda

Lumbarda

Stanovnici Lumbarde tradicionalno se bave vinogradarstvom, ribarstvom i kamenoklesarstvom.
Prvi podaci o naselju na današnjem mjestu potječu iz IV st. pr. Krista o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi, a među njima je najznačajnija Lumbardska psefizma.Iz Lumbarde potječu mnogi umjetnici, slikari i kipari.
Gospodarska osnova, uz turizam su poljodjeljstvo i ribarstvo.
Lumbarđani su ljubazni domaćini mnogim domaćim i stranim turistima, kojima uz ljubaznost, sunce i more, u ovoj oazi mira i izvorne ljepote, nude apartmane i sobe te omogućuju opuštanje i odmor, u prirodnim ambijentima obogaćenim mirisima mediteranskog bilja i mora. Ovu specifičnost otoka dopunjuju mogućnosti rekreacije i bavljenja raznim sportovima, kako na moru tako i na kopnu.
U svitanje, kad je sve još tiho a lagani povjetarac donosi miris mora i mediteranskog bora, možete promatrati ribare kako se vraćaju s mora. Možete dan započeti ispijanjem jutarnje kave u nekom od lokalnih kafića, usput posjetiti ribarnicu i tržnicu, osjetiti atmosferu malog dalmatinskog mjesta.
Možete u šetnju pored mora malenom šetnicom, koja tik uz obalu, uz šum mora i valova vodi do pjeskovite plaže.
Možete u vožnju biciklom ili jogging ili iznajmljenim čamcem krenuti na izlet prema obližnjim otocima.
Blaga klima, velik broj sunčanih dana, tijekom godine, te raznolkost vjetrova ostavljaju mogućnost bavljenja raznim sportovima. Svaki ljubitelj sporta «može doći na svoje»
U središtu mjesta otvoren je fitness i borilački centar
Zbog svojih geografskih posebnosti akvatorij oko Lumbarde pogodan je za jedrenje
Svako ljeto u Lumbardi se organizira turnir u malom nogometu, rukometu i odbojci na pijesku
Uspješno djeluje ronilački centar.Przina1
Organiziraju se izleti brodom na obližnje otoke: Vrnik, Badija, te na Mljet i Lastovo. Također možete na izlet u gradove Korčula, Hvar, Split, Orebić i Dubrovnik
Iz Lumbarde možete krenuti na pješačke izlete održavanim poljskim putevima i stazama uz more kao i planinarski izlet na vrh Sveti Ilija na Pelješcu.
Isto tako bogat je ljetni kulturno-umjetnički program. U sklopu “Lumbarajskih užanci” održavaju se folklorne priredbe, ribarske večeri petkom, koncerti klapa i koncerti crkvenog zbora.
Organiziraju se izložbe lokalnih i gostujućih umjetnika, te dramske i pjesničke večeri
Za djecu su otvorene dječje igraonice, likovne radionice, natjecanje u gradnji kula u pijesku, igre u vodi te škola plivanja.
Bogat izbor restorana, konoba i seoskih domaćinstava ponudit će vam sve specijalitete Dalmacije, kao i tradicionalna jela domaće kuhinje.
Školjke , ribe, rakovi, sirevi i meso spravljeno na stotinu načina sa prilogom domaćih začinskih biljaka i salata dopunit će vino Grk i Plavac mali, kao i ostala vina hrvatskog podneblja i slastice po domaću.
Na kraju kao izvor duhovne hrane, u Lumbardi ima nekoliko manjih crkvica i župna crkva Sv. Roka.

This post is also available in: en de